PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çürük Tasarımcı

Tahsin ALTAY
08-07-2007, 01:04:37
Bazen web site sahibi olmak isteyen şirket/kurumlar beni çok şaşırtıyor. Bizler evimize meyve bile alırken daha dikkatli davranıyoruz; kavunun altını kokluyor, elmaları evirip çeviriyor, papaz eriğini yere atarak "çatlama testi" yapıyoruz (en azından yapanlar var). Fakat iş web tasarımına gelince, "ucuz olsunda ne olursa olsun" mantığı ile hareket ediyoruz. Peki web tasarımı hizmeti satın alırken nelere dikkat etmeli? Çürük web tasarımcıyı ele veren ipuçları var mı? Tasarımcının altını koklayamayacağımıza -ve bazen istesek bile- yere atıp "çatlama testi" yapamayacağımıza göre, nelere dikkat etmeli? İşte aklıma gelen ilk 20 ipucu:

Kitaplığındaki tek kitap "HTML'den kim korkar?" ise
Eğer önceden belirlenmiş bir web tasarım fiyat listesi varsa
Sizden, çalışmaya başlamadan önce istedikleri yalnızca şirketinizin logosu ve ana sayfada yer alacak linkler ise
Şirketinizin hedef ve amaçlarında konuşmak yerine daha çok teknolojiden konuşmayı tercih ediyorsa
Sitenizin kullanıcıları ile ilgili tek bir soru bile sormuyorsa
Her beş kelimeden biri 3 harflik kısaltmalardan oluşuyorsa
Ana yüz PHP ve CSS olsun, arka planda ise alt yapısı ROR olan RSS destekli bir CMS yapabiliriz. Ayrıca XML verilerinizi açarak API olanağı sağlayabiliriz. Ne dersiniz?
THX, BYE!
Sizden daha fazla konuşuyorsa
Web tasarım şirketinin logosu ya da sloganı içinde "ucuz" kelimesi yer alıyorsa
Aradığınızda telefonlara annesi cevap veriyorsa
"Tasarım bitince biz size haber vereceğiz" diyorsa
"Size 3 değişik tasarım yapacağız, beğendiğiniz birini seçeceksiniz" söylemi bu web tasarım şirketinin takip ettiği tasarım süreci ise
Yaptığınız toplantının herhangi bir kısmında "Ben eski toprak tasarımcıyım. Ben halen notepad kullanır, el ile kodlarım" diyor ve bununla gurur duyuyorsa
Tasarım için kullandığı programları/araçları, PCNet dergisinin verdiği ücretsiz CD'lerden edinmişse
Tasarım portföyü, amcaoğlunun hırdavatçılık şirketinin websitesinden oluşuyorsa
Tasarımdan anlamıyorsa
Anladığı tek şey tasarım ise
Pazarlama dendiğinde aklına ilk gelen şey, üniversite yıllarında sattığı t-shirtler ise
Sitesinin "Hizmetler" kısmındaki hizmetlerden biri "Flash Tabanlı Introlar" ise
Yaptığı tasarımlar içinde en çok gurur duyduğu fonksiyon "farenin sağ düğme tıklama engeli" ise
Kullanılabilirlik , erişilebilirlik, kullanıcı deneyimi dediğinizde "programcıma bir sorayım bakim yapabilecek mi?" cevabını alıyorsanızarkanıza bile bakmadan kaçın! Sizin aklınıza başka şeyler geliyor mu?

Kaynak: http://www.altiustutasarim.com/arsiv..._tasarimci.php (http://www.altiustutasarim.com/arsiv/2006/07/curuk_web_tasarimci.php)

Pentacle
08-07-2007, 01:14:07
mehmet dogan ustadın mukemmel bir yazısı gercekten. o kadar iyi ozetlemiski herseyi. askerden donse de yeni yazılarını okusak keske.

http://www.altiustutasarim.com/arsiv/2006/07/curuk_web_tasarimci.php

Ashton
08-07-2007, 01:53:49
mehmet dogan ustadın mukemmel bir yazısı gercekten. o kadar iyi ozetlemiski herseyi. askerden donse de yeni yazılarını okusak keske.

http://www.altiustutasarim.com/arsiv/2006/07/curuk_web_tasarimci.php

Evet, gayet iyi. Keşke Mehmet Doğan gibi insanlar daha da fazlalaşsa ve Türkiye'dekiler onların farkına warabilseler diye düşünmeden edemiyorum doğrusu. :mellow:

HaritSu
17-07-2007, 09:54:52
Yorumlardan Alıntılar;
üstteki yazı klasik bir "ben o kadar okul okudum, şimdi adamın biri geliyor okumadan işimi elimden alıyor" feryansıdır... ki kendisi açısından komik bir durumdur. örneğin ben grafikle uğraşıyorum ama edebiyat benim gerçek hedefim. şimdi edebiyat öğrencilerinden iyi yazıyorsan, o bölümü okuyan öğrenciler elbette kendilerini yerden yere vuracaklar. seni "hor görmeye" hatta "aşağılamaya" bile çalışabilirler ama bu onu daha iyi bir yere taşıyamıyor ne yazık ki.
örneğin kill bill, rezervuar köpekleri gibi filmlerin yönetmeni tarantino hiç okul okumamıştır ve bu konuda kendisin geliştirmiştir. birçok kült filme ismini yazdırmıştır. şimdi tarantino mu kaliteli işler çıkarıyor yoksa okullu mustafa altıoklar mı :))
ne demiş sayın yazır;
-eğer önceden belirlenmiş bir web tasarım fiyat listesi varsa, eğer belli bir fiyat listen yoksa bu sefer müşteri "işi bilmiyorum diye beni dolandırıyor" hissine kapılıyor...
-her beş kelimeden biri 3 harflik kısaltmalardan oluşuyorsa bu kötü webmaster veya yazarın deyimiyle "çürük webmaster" mı oluyor.
acaba kendisi PHP, CSS, ROR, WEB, RSS, CMS, XML, API'ye ne diyor, "agu" mu :))
açılımlarını verse veya programı hakkında bilgi verse, sanki karşıdaki kişi bu çok mu anlayacak :)) eğer tabii anlayacaksa neden söylemesin...
-aradığınızda telefonlara annesi cevap veriyorsa :)) bu gerçekten yazarın "cehaletini" gösteren bir madde olmuş. Siz bir müzisyene iş verirseniz ve onu aramak isterseniz evde bulabilirsiniz değil mi!... çünkü adam evinde çalışıyor. peki bu webmaster için neden olmasın. bir şirkette çalışan veya ajansta çalışan webmaster evde çalışandan daha mı kaliteli işler çıkarıyor!... peki avrupadaki grafik, resim, sanat işçilerinin çoğu ofisi evindedir...
ha! eğer madem "kalite" için ofis gerekiyorsa, ofisten kolay ne var?
yazarın yaptığı süt şirketlerinin "sokakta aldığınız süt sağlığınıza zarar veriyor" gibi komik ve saçma anti reklam kampanyalarına benziyor. sanki süt şirketleri sütü kendileri üretiyor :))
ne diyor sayın yazar, programları lisanslı ve para vermesi gerekir, eğer grafik programlarına binlerce dolar vermiyorsa kötü webmasterdir. niye maddi durumu el vermediği için o programlara o kadar para vermeyip, bir şekilde elde ediyorsa, o programlar tasarımcının yaptığı işi bozacak mı :))
daha doğrusu bu yazı bir ajans sahibi veya orada çalışan bir elemanın mantısız feryatlarıdır. çağın gerçeklerini kabullenemeyişi ve ayak uyduramamasıdır. teknoloji o kadar çabuk gelişiyor ki, sizin daha kaliteli ürünler üretmeniz gerekir. eğer üretemiyorsanız böyle basit siteler yapıyorsanız, müşteri de "ne var bunda, buna yakın bir şeyi bende yaparım" diyebiliyor. ve siz de işinizi kaybetme tehlikesiyle mantık dışı hareket edebiliyorsunuz.
ne yazık ki tasarımcılar olarak işimiz daha zor, bunu kabul etmek lazım. aslında bu her sektör için geçerli. artık ev ürünü şarkılar, ev yapımı filmler, ev yapımı web siteleri yapılıyor. siz çok çok iyisini yapacaksınız veya yok olacaksınız :))

Komik, hem de çok komik. Ben yukarıdaki maddelerin hiç birine sahip değilim, zaten tasarımcı olduğumu da iddia etmiyorum. Fakat tasarım işi yapmak isteyenleri böylesine aşağılayıcı, kendini tepede gören bir makale de olamaz. Bu makale tamamen ticari kaygılardan dolayı. 10 birim fiyat verdiği bir işi 1 birim fiyata çaylaklara kaptıranların düşüncesini yansıtabilir.
- HTML öğrenmek için ne tür bir kitap bulundurmak lazım kitaplıkta? Senin kitabını mı? Bu durumda benim kitaplarımı alanlar "ActionScript" çürük tasarımcı mı oluyor. Madem öyle senin kitabını alanlarda çürük tasarımcı.
- Ve bana söylermisin dürüstçe, bilgisayarında kaç yazılımın lisansı var, ya da burada kendilerini "profosyonel" olarak görenler söylesin. Buradan kesinlikle yazılım korsanlıgına karsı oldugumu bilmenizi isterim ki bende lisansız program bulunmamakta.
Ha, bazılarında hemfikiriz. Ama kimse anadan doğma tasarımcı ya da her ne ise ki siz programıclıkla tasarımcılığı da iç içe geçirmişsiniz, olmuyor. Bu deneyimler zamanla kazanılıyor.
Savaş Tekin - FlashOkulu

ceviz.net makaleye cevap topic alıntısı Ucuk Web Tasarımcı
Mehmet Dogan'ın curuk web tasarımcı adlı makalesını okumussunuzdur.. Buna sessız kalmak ıstemedım.. Tum curuk web tasarımcılar adına karsı bır manıfesto assagıda,
1. Eger tasarımcı dılınden, erısılebılırlık, web standartları, marka kımlıgı konumlandırma gıbı sızın belkı de ılk kez duydugunuz sozcuklerı dusurmuyorsa,
2. Eger tasarımcı bındelık kullanım oranlarına sahıp tarayıcılardan dem vurup hıc geregı yokken sıze bunların tumunde calısabılecek bır tasarım vaadedıyorsa..
3. XHTML/CSS tasarımın kodun okunabılırlılıgını arttırıp kaynagı daha semantık(!) kıldıgından bahsedıyor ve bunun gereklılıgı konusunda sızı ıkna etmeye cabalıyorsa,
4. Sıtenızın tasınabılır aygıtlarca da sorunsuz(!) goruntulenebılecegı soyleyıp sıze bununla ılgılı tek bır ornek gosteremıyorsa,
5. Ev goruntu sıstemlerı sattıgınız halde sıze korlerınde sıtenızde sorunsuz bır sekılde gezebılmesı gerektıgınden bahsedıyorsa,
6. Onca konusmaya karsın yaptıgı tum tasarımlar bırbırıne benzıyor ve hepsı agzınızda sası bır tat bırakıyor yanı sıze hıc de cazıp gorunmuyorsa,
7. Tasarım portfoyu ıcınde bır tek portal sıtesı yoksa,
8. Sıze pazarlama dersı vermeye kalkıyor ve sızden daha cok konusuyorsa(!),
9. Bu konusmanın yarısı MS'ın tekkelcı polıtıkaları ve IE'nın standart dısı davranıslarına ayrılıyorsa,
10. Bugune dek yaptıgı marka konumlandırma(!) calısmalarının gerı donusumu nedır sorusuna verebılecegı bır cevabı yoksa,
11. Bugune dek yaptıgı kurumsal kımlık calısmalarının bır tekınden bıle haberınız olmadıysa,
12. Tasarım dısında bır cok seyden anlıyorsa,
13. Anlamadıgı tek sey tasarımsa,
14. PHP, ASP gıbı sunucu taraflı betık dıllerınden bı haber, XHR gıbı yenı teknolojılerın ancak adını duymus, buna ragmen bunların erısılebılırlıgı(!) baltaladıgını ıdda edıyor ve tasarımın yalnızca XHTML/CSS'den ıbaret oldugunu dusunuyorsa,
15. Machintosh kullanıyorsa,
16. Sıtesının hızmetler kısmında Logotype, kurumsal kımlık, marka kımlıgı konumlandırma(!) gıbı adını daha once hıc duymadıgınız seyler yer alıyor ve bunların tumunu ayrı ayrı ucretlendırıyorsa,
17. Tum bunların altında sızden bır kac bın dolar daha fazla koparmak yatıyor ve sızın sokaga atacagınız bır kac bın dolarınız yoksa,
18. En onemlısı, sık kullanılanları arasında Mehmet Dogan'ın web sıtesı yer alıyorsa,
O zaman curuk web masterler sızın ıcın en ıyısı demektır.. Sıtenızı unıversıtede okuyan yıgenınıze yaptırıp hayır duasını alabılır yada camekanında "sıte yapılır" yazan herhangı bır ınternet cafeden 150YTL karsılıgı bu hızmetı satın alabılırsınız..
Cunku ucuk web tasarımcıları ancak sokaga atacak parası olanlar ve kendını kurumsal hıssetmek ısteyen cılgınlar ıcındır..
#Sanırım birazda gerçeklerden basetmek gerek tartışma devamı için buyrun
- http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=31462

sakkaya
17-07-2007, 11:12:23
işte bu cevaplar cuk diye oturmuş gerçekten de :)

Pentacle
17-07-2007, 11:53:55
cuk oturmaktan ziyade bana bir kuyruk acısı hissi yarattı ama... :)

ahdes
17-07-2007, 12:40:18
Kuyruk acısı değil de "yarası olan gocunur" meselesi.;)

HaritSu
17-07-2007, 13:40:58
Ama şu bir gerçek ki; insanlara tepeden bakmamak lazım :) ... Bence kuyruk acısıyla alakası yok. Zaten oraya yorum yazanların bir çoğu o yazıyı yazan adamla eşdeğerde güzel işler çıkaran insanlar... ;)

Hayır yani şahsen bu özelliklerin hiçbirine sahip değiliz ekip olarak ama yine bu özelliklerin hepsine ait adamlardan daha az para kazanıyoruz :lol: ...

Demek ki alışılagelen bir durum. Çürük Tasarımcıdan önce Çürük alıcı olmamak lazım biraz da değil mi?

Akar
17-07-2007, 15:00:51
Çürük müşteri de olacaktı ama... :)

http://www.cmsturk.net/forum/showthread.php?t=4644

HaritSu
17-07-2007, 15:46:07
Vay beee :D ...

sakkaya
17-07-2007, 17:00:46
Kuyruk acısı değil de "yarası olan gocunur" meselesi.;)

iki kelime ile sizlere karşılık vermek istemiyorum, çünkü asıl kuyruk acısı olanlara ayıp etmiş olurum :lol:

bu akşam uzunca bir makale de ben ekleyeceğim bu konu hakkında. umarım okuyanlara faydası dokunur..... ;)

Pentacle
17-07-2007, 20:16:52
@ipana

makaleni beklemekteyim...

@desksinger

mehmet dogan'ın tepeden baktıgını dusunmuyorum. elestirdigi seylerde haksız bir sey goremiyorum. web tasarım piyasasının icler acısı hale gelmesi bu 'curuk' tasarımcılar sayesinde olmadı mı?

ahdes
17-07-2007, 20:34:34
Yapılan eleştirilerin çoğunda yazıyı kaleme alan zatın şahsı üzerinde durulmuş.
Yazıya yazandan bağımsız olarak bakarsanız bence yazılanlara hak vereceksiniz.
Bence meselenin özü (tartışmaların çoğu aksi yönde de olsa) yani çürük tasarımcı olmak yada olmamak teknik bir durum olmaktan ziyade ahlakidir.
Bu noktada yazıyı yazanın da yazıda belirtilen özellikleri haiz olup olmaması o kadarda önemli olmayabilir. Önemli olan söylenenlerin doğru olup olmadığıdır. İmamın dediğini yap yaptığını yapma meselesi yani:D

ruya
18-07-2007, 02:45:42
başlıgı okudugumda aha :excl: iğneli fıçı dedim

acemiliğimden çürük olabilceğim korkusunu yaşadım :blink:

doğru yolda oldugum için mutluyum :rolleyes:

Çağrı
19-08-2007, 02:50:04
mehmet dogan'ın tepeden baktıgını dusunmuyorum. elestirdigi seylerde haksız bir sey goremiyorum. web tasarım piyasasının icler acısı hale gelmesi bu 'curuk' tasarımcılar sayesinde olmadı mı?

Aslında Çürük Tasarımcıdan Çok Hiçbişey Bilmeyipte amacı karşısındakini dolandırma düşüncesi olan sünepeler sayesinde oldu diye düşünüyorum... Bi Makalede Ben Hazırlayacağım..şimdi ufak birşeyler yazayımda...

Olay-1)Günümüzde Kime Sorsanız Hostçu!...Adamın Host Şirketi olupta müşterilerine tasarım yapmazsa olurmu?olmaz tabi (en azından kendince)...Artık Reseller'ı olan piyasada Datacenter adlım diye geziniyo...Fiyatlarmı? 250Mb-5Gb BW = 15 ytl...Komik...
Çoluk Çocuk Bile DATACENTER Sahibi olmuş..çok denk geldi bana; -abi sana host satayımmı?
-istemem,ihtiyaçlarımı karşılıyorum ben?
-abi bak walla çok ucuz?
-hayır dedim ya?
-bak bilmemne şirketle çalışıyoruz?
-banane,git kimle çalışırsan çalış..
-tmm ozaman sen kaybedersin
-yaw gitde tmm ben kaybedeyim...
aradan zaman geçer,-senin yaşın kaçtı? sorusunu sorarım,cvp: -15
Niye Sordun?-Yok bişe yok tmm (engellendi,kaçarı yok)
hesap açmayı bilmiyo,cms ne bilmiyo (abartısız,manasını bile bilmiyo) ben hostçuyum,tasarımcıyım diyo...Öte Yandan yaptığı siteleride görüyorum...çünkü gözüme takılanı yakın takibe alıyorum..geçenlerde yine denk geldi...adam fiyat listesini açıklamış:
Portal Kurulumu : 100$ (vatandaş joomla kurup teslim ediyor)
Editlenebilir içerik : 100$ (üsdekiyle aynı ama php-nuke busefer)
Arkadaşlık Sitesi :150 $ (osdate kurup temaları yayınlamış)
Arkadaşlık Sitesi : 150 $ (bu seferki Dolphin)
vb liste işte...

Adam Karşısındakini enayi yerine koyup,para kırmayı hedefliyo...
ismini burda vermeyecem,rencide etmiş olurum...

Olay-2) 15 YTL'ye Web Tasarımı...
Ağa takılanlardan buda...vaatleri daha bir değişik...
Host benden,Domain benden,istediğiniz site benden...15 YTL...
töbe töbe...**** iyice şaşırmışsın sen...altınada yazmış.."maksat rekabet olsun ;)"...**** bu reakbet değil...sektörü baltalamak...
o değil,arkadaş referans göster bakayım yaptığın sitelere? referans yok...hayır olsa,site sahiplerini uyaracam...yarın birgün siteniz kapanırsa şaşırmayın diye...

neyse,adamlar bu şekilde işte... buarada hostçuları rencide etmek istemezdim..çoluk çocuk ibaresini kullandım,ama öyle işte...gerçekler bunlar..ha bu "çocuklar anlamaz bu işten" demek değil...14 yaşında bir çocuk tanıyorum mesela SEO uzmanı olmuş...
Ama gelin görünki işi bilmeyip,bu işe soyunanlar ASIL TASARIMCIların köklerine benzin döküyolar...

Amma Döküman Oldu ha,Ne yapayım yazmışken içimi boşaltmak istedim...:)

kemalwebnet
19-08-2007, 03:15:26
Çok fazla abartıyoruz belkide. Tamamen arz talep meselesi diye düşünüyorum ben ne bunlar eksik olur aksine bu şekilkde dillendirildikçe bu işi yapmayan az çok joomla öğrenmiş insanlarda merak saracaktır bu işe.

ıLqıN
24-04-2009, 20:44:37
Aslında Çürük Tasarımcıdan Çok Hiçbişey Bilmeyipte amacı karşısındakini dolandırma düşüncesi olan sünepeler sayesinde oldu diye düşünüyorum... Bi Makalede Ben Hazırlayacağım..şimdi ufak birşeyler yazayımda...

Olay-1)Günümüzde Kime Sorsanız Hostçu!...Adamın Host Şirketi olupta müşterilerine tasarım yapmazsa olurmu?olmaz tabi (en azından kendince)...Artık Reseller'ı olan piyasada Datacenter adlım diye geziniyo...Fiyatlarmı? 250Mb-5Gb BW = 15 ytl...Komik...
Çoluk Çocuk Bile DATACENTER Sahibi olmuş..çok denk geldi bana; -abi sana host satayımmı?
-istemem,ihtiyaçlarımı karşılıyorum ben?
-abi bak walla çok ucuz?
-hayır dedim ya?
-bak bilmemne şirketle çalışıyoruz?
-banane,git kimle çalışırsan çalış..
-tmm ozaman sen kaybedersin
-yaw gitde tmm ben kaybedeyim...
aradan zaman geçer,-senin yaşın kaçtı? sorusunu sorarım,cvp: -15
Niye Sordun?-Yok bişe yok tmm (engellendi,kaçarı yok)
hesap açmayı bilmiyo,cms ne bilmiyo (abartısız,manasını bile bilmiyo) ben hostçuyum,tasarımcıyım diyo...Öte Yandan yaptığı siteleride görüyorum...çünkü gözüme takılanı yakın takibe alıyorum..geçenlerde yine denk geldi...adam fiyat listesini açıklamış:
Portal Kurulumu : 100$ (vatandaş joomla kurup teslim ediyor)
Editlenebilir içerik : 100$ (üsdekiyle aynı ama php-nuke busefer)
Arkadaşlık Sitesi :150 $ (osdate kurup temaları yayınlamış)
Arkadaşlık Sitesi : 150 $ (bu seferki Dolphin)
vb liste işte...

Adam Karşısındakini enayi yerine koyup,para kırmayı hedefliyo...
ismini burda vermeyecem,rencide etmiş olurum...

Olay-2) 15 YTL'ye Web Tasarımı...
Ağa takılanlardan buda...vaatleri daha bir değişik...
Host benden,Domain benden,istediğiniz site benden...15 YTL...
töbe töbe...**** iyice şaşırmışsın sen...altınada yazmış.."maksat rekabet olsun ;)"...**** bu reakbet değil...sektörü baltalamak...
o değil,arkadaş referans göster bakayım yaptığın sitelere? referans yok...hayır olsa,site sahiplerini uyaracam...yarın birgün siteniz kapanırsa şaşırmayın diye...

neyse,adamlar bu şekilde işte... buarada hostçuları rencide etmek istemezdim..çoluk çocuk ibaresini kullandım,ama öyle işte...gerçekler bunlar..ha bu "çocuklar anlamaz bu işten" demek değil...14 yaşında bir çocuk tanıyorum mesela SEO uzmanı olmuş...
Ama gelin görünki işi bilmeyip,bu işe soyunanlar ASIL TASARIMCIların köklerine benzin döküyolar...

Amma Döküman Oldu ha,Ne yapayım yazmışken içimi boşaltmak istedim...:)

Ağzına Sağlık...