PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : yeni bir dizüstü aldımda birkaç sorunum vardı

adsız
04-07-2007, 11:11:44
1. sorunum bilgisayarımın faresinin hareket hızını artırıyorum bilgisayarı yeniden kapatıp açtığımda geri eski ayara dönüyor fare ayarı
2.sorunum bilgisayarımı win wista ya yükseltmeyi düşünüyorum da yükseltmem için harddiskimin ntfs olarak biçimlenmesi gerekiyormuş kurulum yöneşgelerindede komut istemi penceresinden şu komutu yazıp enterleyerek hardiskinizi ntffs olarak biçimlendirin diyor komut şu : convert C:fs:ntfs. diyor heralde bunu yaptığımda hardiskimdeki bilgiler gidecek deyilmi yüklü programlarda

3. sorumda vista sizce nasıl kurmak gereklimi sonra pişmanlık yaşamıyalım

Ashton
04-07-2007, 11:45:42
1. sorunum bilgisayarımın faresinin hareket hızını artırıyorum bilgisayarı yeniden kapatıp açtığımda geri eski ayara dönüyor fare ayarı
2.sorunum bilgisayarımı win wista ya yükseltmeyi düşünüyorum da yükseltmem için harddiskimin ntfs olarak biçimlenmesi gerekiyormuş kurulum yöneşgelerindede komut istemi penceresinden şu komutu yazıp enterleyerek hardiskinizi ntffs olarak biçimlendirin diyor komut şu : convert C:fs:ntfs. diyor heralde bunu yaptığımda hardiskimdeki bilgiler gidecek deyilmi yüklü programlarda

3. sorumda vista sizce nasıl kurmak gereklimi sonra pişmanlık yaşamıyalım

1. Bilmiyorum, enteresan bir sorun.
2. Sanırım, gidecektir. Çünkü disk biçimlendirilecek.
3. Kasmayacağını bilsem Mac OS X kur diyeceğim. Hayatımda 1 kere bile Vista kurmadım we eksikliğini de yaşamıyorum. :)

adsız
04-07-2007, 12:29:00
1gb ram 512 ekran 1.83 centrino duo kaldırırmı mac os x i?

Ashton
04-07-2007, 12:35:45
1gb ram 512 ekran 1.83 centrino duo kaldırırmı mac os x i?

Kaldırır fakat bazı donanımlarınızı install'da görmeyebilir. Bu bağlamda, onların Mac OS X için gerekli olan driver'larını bulmanız ve manual olarak tanıtmanız gerekir.

Eğer Unix ailesi hakkında tecrübeniz yoq ise yüklemeyin.

HaritSu
04-07-2007, 19:36:34
Vista kullanmak yerine Ubuntu 7.04 kullanmanızı tavsiye ederim. Emin olsun vistada bulabileceğiniz performansın ( gerçi yok ama) , heyecanın, işlevselliğin ve pratikliğin çok daha fazlasını bulabilirsiniz.

Bir linuxcu daha kazanalım ne dersiniz? :)

Pentacle
04-07-2007, 19:43:37
@ashton

pc uzerine mac os x? en az bir sene daha uzak durmalısın bence :)

HaritSu
04-07-2007, 19:48:27
@ashton

Live CD'yi kastetmiştir amcası :D ...

Ashton
04-07-2007, 21:33:48
Live CD'yi kastetmiştir amcası :D ...

Aynen öyle @DeXigner, kolaylık açısından öyle söyledim. Fakat normal PC'lere de güwenle Unix platformunu kurabiliyorsunuz.

@ashton

Unix ailesi ile tanışalı uzun zaman olduğu için en son ne zaman Windows install ettiğimi bile bilmiyorum gerçekten. Mac OS X'i de, Mac'im de kullanıyorum ve gayet memnunum. Normal Desktop'um da ise Suse 9.3 Professional war. Unix platformunun, normal PC'lere yüklenmeme gibi bir durumu sözkonusu değildir. Recomended'larına uyun yeter (Live CD'lerden bahsetmiyorum..).

Pentacle
04-07-2007, 23:02:08
3. Kasmayacağını bilsem Mac OS X kur diyeceğim. Hayatımda 1 kere bile Vista kurmadım we eksikliğini de yaşamıyorum. :)

unix ailesinden isletim sistemleriyle bu ustteki alıntıda yazanlar arasında bir fark soz konusu. :)

Unix ailesi ile tanışalı uzun zaman olduğu için en son ne zaman Windows install ettiğimi bile bilmiyorum gerçekten. Mac OS X'i de, Mac'im de kullanıyorum ve gayet memnunum. Normal Desktop'um da ise Suse 9.3 Professional war. Unix platformunun, normal PC'lere yüklenmeme gibi bir durumu sözkonusu değildir. Recomended'larına uyun yeter (Live CD'lerden bahsetmiyorum..).

apple'ın kendi donanım, yazılım kombosunda insa ettigi bir platformda en iyi sartlarda ve en verimli olan isletim sistemini kullanmalısın tabi. ancaaak pcye gelince mac os x kur diyip sonra unix platformundan bahsedersen benim algılarım karısıyor biraz.

ayrıca pc icin unix sulalesinden son kullanıcıya uygun tek cozum linuxtur bence. desktop icin freebsd kullanacak varsa o da buyursun tabi tutmayalım. :)

bengi
04-07-2007, 23:10:12
Ben kurdum ve memnundum hatta freebsdnin özel versiyonu çıkmış yeni tam masaüstü kullanıcısına yönelik (onuda kurdum) niye şimdi ubuntuya geçtin dersen çok az daha zamana ihtiyacı var o sistemin ben linux kullanıcılarınında freebsd yi çok rahat kullanacağından eminim çünkü aynı programları kullanıyor ve en güvenli işletim sistemi vede linuxtan daha hızlı

Pentacle
04-07-2007, 23:17:31
<sonkullanici>
6 adımda kuramıyorum,
suruculeri tanıtmak icin takla atmak zorunda kalıyorum,
beryl niye calısmıyor masaustum cok cirkin,
(debian turevi yazın buraya) synaptic vardı bunda nasıl program kurcaz?
</sonkullanici>

bengi
04-07-2007, 23:32:23
pcfreebsd de tek tıklamayla kurulum var
sürücü sorunu linux kadar
berylinin ne olduğunu bilmem demekki ihtayacım yokmuş
özel kurulum paketleme sistemi var vindovstan farkı yok

Pentacle
04-07-2007, 23:55:18
isin icine proprietary suruculer girerse restricted driver manager'ı yalamak gelir insanın icinden. o zaman linux kadar surucu sorunu daha cok belli olur. (laptoplara girmeyelim zaten hic)

o pbi formatında binlerce paket nerde var? depoları nerde?

beryl ne ogrendim cok hosuma gitti. ben bunu nasıl kurarım?

ayrıca kde ile geliyormus. bu sekilde gnome da yukleniyormus bunda napcaz?
sudo apt-get install ubuntu-desktop

son olarak dokumantasyon ve destek nerede?

bengi
05-07-2007, 00:08:41
pbi formatı pcfreebsd için kolaştırcı bi ara birim
freebsdnin özelliği gereği linux programlarını (http://www.freebsd.org/ports/master-index.html)çalıştırıyor . KDE yada Gnome seçimi kişesel istersen Gnome kurabilirsin. Biraz beklemek gerekli noktada bu tanınması ve desteklenmesi gelişmesi ama çok sürmeyeceğinden eminim ön yargısız araştırılması şartıyla

Pentacle
05-07-2007, 00:17:55
onyargım yok. ne kadar gelisirse gelissin. ama enterprise ortamlar icin hazırlanan sunuculara yonelik bir paketin desktop ortamına getirilmesi icin caba harcanması unix gelisimi icin olumlu olarak nitelendirilemez. zira linux uzerine harcanacak gelisim suresi henuz linux oturmamısken alternatif yaratma uzerine gitmemeli.

sahsi gorusume gelince masaustunde bsd tabanlı bir sistem kullanmak linux, windows ve mac os x soz konusuyken fantezi yapmaktır. bagnazlık olarak da kabul etseniz bu boyledir.

Ashton
05-07-2007, 00:22:05
unix ailesinden isletim sistemleriyle bu ustteki alıntıda yazanlar arasında bir fark soz konusu. :)

apple'ın kendi donanım, yazılım kombosunda insa ettigi bir platformda en iyi sartlarda ve en verimli olan isletim sistemini kullanmalısın tabi. ancaaak pcye gelince mac os x kur diyip sonra unix platformundan bahsedersen benim algılarım karısıyor biraz.

ayrıca pc icin unix sulalesinden son kullanıcıya uygun tek cozum linuxtur bence. desktop icin freebsd kullanacak varsa o da buyursun tabi tutmayalım. :)

"Kasmayacağını bilsem.."den kastım, kişiyi kasmamasıdır. Kişi isterse alır live CD'sini, özellikleri dahilinde çalıştırır işletim sistemini. + Unix platformu olgusunu iyi algılama gerekir. + Unix platformu, sadece Mac OS X'den ibaret değildir. + laf kalabalığına gerek yoq sanırım.

bengi
05-07-2007, 00:25:09
Dos ortamından gelişmiş bir işletim sistemi nasıl NT kimliğine bürünüp piyasada söz sahibi olmaya çalışıyorsa unix sistemlerin bence bu konuda eksikliğinden ziyade fazlalığı vardır. Bu iş pazarlamadan başka birşey değildir. Bugün sen vindovzu kullanabilirsin bu sadece pazarlama gücünü gösterebilir. Bilginin önünü duvarları kırarak açalım. Windovsla ilerlemek bence hayel gücünü çok çalıştırmaktır.

Ashton
05-07-2007, 00:27:03
desktop icin freebsd kullanacak varsa o da buyursun tabi tutmayalım. :) + FreeBSD'yi desktop'a kuramayan herhangi birine, Unix platformunu algılayabiliyor demek yanlış olur sanırım. :alkis:

Pentacle
05-07-2007, 00:37:01
@bengim, desktop sistemler uzerine konusurken unix yerine linux'ten bahsedelim bence.

windozun basarısı da pazarlama gucunden ziyade (bence ikinci plandadır) son kullanıcıya hitap etmesinden geciyor bana kalırsa.

@ashton, unix platformu (senin icin bir olgu) nedir biliyorum az cok sukurler olsun ama anlamadıgım bir nokta var. once macosx diyerek girdin. sonra unix sistemler dedin. linuxten bahsettin. hele su alıntıdaki kısmı hic anlamadım:

Kasmayacağını bilsem Mac OS X kur diyeceğim.

pc uzerine mac os x nasıl kurcaz?

bengi
05-07-2007, 00:42:35
intel işlemcilere artık mac os x kuruluyor diye biliyorum benim için unixte bir linuxta bir ben fark görmüyorum

Pentacle
05-07-2007, 00:46:51
teoride kuruluyor ancak performans konusuna girmeyelim. fark gormuyorsan o zaman tamamen farklı seylerden bahsediyoruz.

bengi
05-07-2007, 00:49:03
her ikisinide savunurum diyorum : şu an linux kullanırken unix i savunmamında sebeblerini yukarıda yazdım zaten

Pentacle
05-07-2007, 00:49:17
anlasılan insanlar hayal aleminden inmek istemiyor. detaya iner oyle cevap veririz o zaman napalım. dunyada isletim sistemlerinin kullanım amacı bir takım kullanıcıların (gururla kendimi ornek gosteririm) kendini tatmin etmesi degildir.

bir isletim sisteminin desktop pazarına yonelebilmesi icin bazı sartları karsılaması gerekir. ufak orneklerle:
* kolay kullanım
* out-of-box cozum
* surucu destegi
* uyumluluk
* dokumantasyon/destek

bunlar temel kalemlerdir. simdi karsılastırmaya gecelim.

windows: ister kabul edin, ister etmeyin zayıf yonleri cok da olsa bu gereksinimlerin tamamını bir olcude karsılar. bunu yaparken en buyuk temeli de arkasında yıllarca biriktirdigi destektir. (ozellikle yazılım, donanım alanında)

linux dagıtımlarının son kullanıcıya yonelik olanları: kullanımları genel olarak kolaydır. out-of-box olarak her ihtiyaca cevap vermeyebilir genelde kullanılabilir olcudedir. ozel cozumler gerekebilir. surucu destegi ozellikle laptoplarda sorun yaratsa da son yıllarda buyuk olcude cozulmus durumda. uyumluluk konusunda buyuk ticari yazılımlar su an icin destek saglamıyor. dokumantasyonu oldukca iyi. gelisimi cok hızlı suruyor ve pazar payı ivmeli bir artısta. destek olarak gayet iyi durumda denebilir. kisisel destek ve son zamanlarda sirketler aracılıgıyla ticari olarak.

cok sevdiginiz freebsd: kolay kullanım muamma, out-of-box cozum muamma, surucu destegi linuxten daha kotu durumda, uyumluluk linux ile aynı: sektore hukmeden ticari yazılımlarla uyumsuz. dokumantasyon masaustu icin kotu. destek bulmak imkansıza yakın.

bunları bir gozden gecirip kisisel tecrubesi uzerinde hicbir bilgimizin olmadıgı insanlara cevap vermeden once dusunursek freebsd kurmak ne kazandırır anlarız.

Ashton
05-07-2007, 00:50:37
@bengim, desktop sistemler uzerine konusurken unix yerine linux'ten bahsedelim bence.

windozun basarısı da pazarlama gucunden ziyade (bence ikinci plandadır) son kullanıcıya hitap etmesinden geciyor bana kalırsa.

@ashton, unix platformu (senin icin bir olgu) nedir biliyorum az cok sukurler olsun ama anlamadıgım bir nokta var. once macosx diyerek girdin. sonra unix sistemler dedin. linuxten bahsettin. hele su alıntıdaki kısmı hic anlamadım:

pc uzerine mac os x nasıl kurcaz?Live CD ile.

desktop icin freebsd kullanacak varsa o da buyursun tabi tutmayalım. :)

Bende sizin şu alıntıdaki kısmı bir türlü anlayamadım.

P3 işlemciye bile FreeBSD kurdum (1 GB Ddr Ram). + Kendi makineme de kurdum (2 gb ram 3.2 HD işlemci 300 gb hdd..).

Nasıl kuramıyoruz FreeBSD'yi PC'ye weya Desktop'a? Biliyorsanız, buyurun yanıtlayın, ben de öğreneyim.

Sonuç itibari ile ben burada kimse ile dalaşmıyorum, laf yarıştırmıyorum, kim daha iyi biliyor yarışında da değilim.

Bu bağlamda, no comment oke, just enjoy it.

bengi
05-07-2007, 00:55:15
ilk yazdığım alanı okursan hepsinin cevabı var zaten linuxa verdiğin artıların hepsini pcfreebsd ye koy ve en güvenilir ve (linuxtan daha hızlı) bu özellikleri koy sonuç daha iyi çıkacaktır. Bunu kabullenmeyenler ayrıntıları biraz daha incelemeli bu bir gerçektir.

Pentacle
05-07-2007, 00:55:31
Nasıl kuramıyoruz FreeBSD'yi PC'ye weya Desktop'a? Biliyorsanız, buyurun yanıtlayın, ben de öğreneyim.

bir ustteki mesajımda detaylarıyla acıkladıgım gibi kurabilmek ile kullandırabilmek farklı seylerdir. kastettigim nokta budur ve gayet acıktır.

bir insanın hangi makineye hangi isletim sistemini kurdugu benim icin onemli degildir.

Pentacle
05-07-2007, 01:02:25
pcfreebsd ile ubuntuyu karsılastırıyorum

bir yanda depoları ve dosyaları cok cok kısıtlı bir paket yoneticisi, bir yanda tum ihtisamiyla dunya capında kullanılan, sayısız deposu, binlerce paketi bulunan apt.

kullanıcısı cok cok dusuk sayıda bulunan bir cozum ve karsıda forumlar, maillistler, irc kanalları ile son kullanıcıya destek onerilen ve canonical tarafından gelisimi ticari olarak finanse edilen ubuntu.

surucu durumundan kernel ile gelenleri esit kabul ettik diyelim (dogrudan denemedigim icin) proprietary surucu destegini sorunsuz vermeye baslayan bir ubuntu ve karsıda yine bir muamma.

dokumante edilmemis bir pcfreebsd ve bir suru rehber ile ubuntu.

daha sayıyım mı?

Ganice
06-07-2007, 08:50:43
Geçenlerde bende bir dizüstü aldım. Vista Prm. Tr. kurulu. Bazı ayarlarla ilgili yaşadığım sorunları güvenli kipte yaparak aştım. Ayrıca disüstü ekran kartları mevcut Ram belleğini kullandığından RAM'in en az 2 GB olmasına dikkat edin derim.

Not: Vista, bir çok programa destek vermemektedir.

sakkaya
06-07-2007, 09:39:50
pc uzerine mac os x nasıl kurcaz?
http://www.windowsdevcenter.com/pub/a/windows/2005/01/18/PearPC.html
http://forum.ceviz.net/pc-ye-macos-x-kurma-t23798.html?t=23798
:alkis::blush::p

Pentacle
06-07-2007, 13:01:43
biri virtual olarak kurulan biri de performans uzerine uyarılar iceren iki makale. 2005 yılından. :D

ben de vmware ile 3 isletim sistemi birden calıstırıyorum ram diye bir sey kalmasa da makinede. :D aynı hesap olmus.

sakkaya
06-07-2007, 14:05:26
porche motorlu woswos hesabı yani :D
yine de mac os x ayrıcalığını tatmak isteyen ve macintosh bilgisayar almaya maddi gücü yetmeyen insanlar için denenilmesi gereken bir yol ;)

bu arada bir dip not; pc ucuz mac pahalı diyenler için.
bugün 1500$ karşılığı aldığımız bir pc 1 sene sonra 500$ anca ederken 2000$ karşılığı aldığımız bir mac bilgisayarı 5 sene sonra 1200-1300$ karşılığında çok rahat müşteri bulabiliyoruz. hesap ortada aslında :lol: