PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kayık mı Su mu ? || Çözüldü

Akar
16-05-2007, 19:00:52
Yüzme havuzunda bir kayı var. Hangi durumda havuzdaki su seviyesi daha çok yükselir ?

a. Metal bir para kayığa atıldığında
b. Metal bir para havuza (suya) atıldığında

Lütfen mantığı açıklayarak cevap veriniz.

Ümit
16-05-2007, 20:00:29
Kayığa atıldığında diye tahmin ediyorum.Neden ise, kayığın hacmi daha büyük olduğundan suya daha çok etki yapacaktır.

Lafa bak, hacmi daha büyük olduğundan.Beni okutan hocalarıma yazıklar olsun diyorum.

Tahsin ALTAY
16-05-2007, 20:38:25
Bence değişmez. Para her zaman paradır :D Para nın tek ağır olduğu yer bakkal manav....

Pentacle
16-05-2007, 20:42:52
Yüzme havuzunda bir kayı var. Hangi durumda havuzdaki su seviyesi daha çok yükselir ?

a. Metal bir para kayığa atıldığında
b. Metal bir para havuza (suya) atıldığında

Lütfen mantığı açıklayarak cevap veriniz.

havuza atılırsa para agırlıgı kadar su yukseltir. kayıgın icine atılırsa yuzeyde kaldıgı icin hacmi kadar su yukseltir. ozkutlesi 1'den buyuk oldugu icin havuzun icinde daha cok yukseltir.

EMEKLİ EYÜP MÜFTÜSÜ
16-05-2007, 20:43:58
tabiki kayığa atılırsa kayık yayvan oldugundan ve katı maddelerin basıncının türbülanslı havalarda aşşağıdaki formülden
fdj+pük/2-W1.W2= kayık

kayık.para

para ise daha farklı göreceli bikere şimdi kaç para atacan akar efendi onu de sen tutupta inkilis parası atarsan o daha batırır tutupta bizdekilerdena atarsan daha az batırır

mantık kayığın altı daha yayvandır

M.Enes AYDÜZ
16-05-2007, 21:00:47
Havuzun içine atılırsa paranın hacmi kadar su yükselir.
Kayığın içine atılırsa paranın ağırlığı kadar su yükselir.

Dolayısı ile para ile ilgili m, v, d değerlerinden birkaçı verilmeden net cevap verilemez.

KaRaKoD
16-05-2007, 22:38:50
Havuz ağzına kadar doluysa değişme olmaz.. :)

Cevap: Mevcut Verilerle Soru Çözülemez.. :D

Pentacle
16-05-2007, 22:50:26
enes abi soylediginin tam zıttı olması lazım degil mi :S

ersen
16-05-2007, 22:55:42
Para havuza atılmaz paranız çoksa o başka :)

sakkaya
16-05-2007, 23:03:58
siz verin parayı bana ben evde biraz düşünüp gelcem :D

Onur
16-05-2007, 23:20:32
Katı madde suya atıldıgında kendisi kadar su seviyesini yükseltiyordu (heralde) :)
b şıkkı diyorum

M.Enes AYDÜZ
16-05-2007, 23:31:47
enes abi soylediginin tam zıttı olması lazım degil mi :S

Sanmıyorum. Çünkü eğer su üstünde yüzen bir nesne varsa, ağırlığı kadar su taşırır. Çünkü suyun üstünde yüzüyordur ve suya ağırlığı kadar basınç etki ettirir.
Fakat bu cisim suyun içine batmışsa, ağırlığı önemli değildir. Çünkü dibe oturmuşda olabilir. Dibe oturmuş bir cisim isterse tonlarca ağırlıkta olsun. Suya ağırlığı etki etmez. Onun için askıda kalan ve batan cisimler hacimleri kadar su taşırırlar.

Kayık su üzerinde yüzdüğüne göre, içine atılan paranın ağırlığı kadar su taşırır. Hacmi kadar su taşırmasının bir mantığı yoktur. Çünkü suyla bile temas etmiyor..

Parayı havuza atarsak ve batacağını düşünürsek hacmi kadar su taşırır. Mantıken düşündüğümüzde "a" şıkkı gibi geliyor. Ama paranın yoğunluk, hacim ve kütlesininden ikisi verilmediği sürece tam bir sonuç elde edilemez...

Bize Fen lisesinde bu şekilde öğrettikleri hatırlıyorum..

Tahsin ALTAY
17-05-2007, 00:00:53

Bize de Ticaret Lisesinde paranın oyuncak olmadığını öğretmişlerdi hocalar sürekli sakın bakın çocuklar kayıkların içine para atmayın yatırım edin derdi.. :D:D geldiğimiz günlere bak akar hocam parayı buldu kayıklara yediriyor ya da balıklara

Pentacle
17-05-2007, 00:19:26
askıda kalan ve yuzenler hacimleri kadar tasırır. batanlar agırlıkları kadar diye hatırlıyorum nedense ama donup arkamdaki kitapları karıstırmak zor geliyor. :D

30 gun sonra ossye gircek bi insan evladı nasıl bisey bilmez canlı bir ornegiyim ben de herhalde.

Tahsin ALTAY
17-05-2007, 00:25:52
Ercan sana görev veriyorum git yarın eline :D iki tane demir para al dene :D:D

gürkanht
17-05-2007, 10:22:43
Enes abinin dediği gibi suya atılırsa kütlesi kadar, kayığa atılırsa hacmi kadar artar suyun seviyesi. Paranız özkütlesi 1'den büyük olduğu için; kütlesinin, hacmine oranı 1'den fazladır. Dolayısıyla eğer parayı kayığın içine atarsak daha çok sıvı seviyesi yükselir. Eğer parayı suya atarsak paranın hacmi kadar, kayığa atarsak kayığın hacmi kadar sıvı seviyesi değişir.

Bu olayı fizikteki klasik bir soru tipiyle düşünürsek; su dolu bir leğene konulmuş bir kabın içinde demir bilyeler vardır, demir bilyeler kaptan leğene konulursa su seviyesi nasıl değişir? Burda da aynı şey var. Demir bilyeler kabın tamamını suya sürüklerken, kabın hacmi daha büyük olduğu için su seviyesi daha çok yükselir, leğene atılırlarsa sadece hacmleri kadar su seviyesini değiştirebilir. Bu yüzden eğer demir bilyeler leğene atılırsa sıvı seviyesi azalır.

Neyse lafı uzatmayayayım, metal para kayığa atıldığında sıvı seviyesi daha çok yükselir.

Akar
17-05-2007, 11:57:50
Sanmıyorum. Çünkü eğer su üstünde yüzen bir nesne varsa, ağırlığı kadar su taşırır. Çünkü suyun üstünde yüzüyordur ve suya ağırlığı kadar basınç etki ettirir.

Fakat bu cisim suyun içine batmışsa, ağırlığı önemli değildir. Çünkü dibe oturmuşda olabilir. Dibe oturmuş bir cisim isterse tonlarca ağırlıkta olsun. Suya ağırlığı etki etmez. Onun için askıda kalan ve batan cisimler hacimleri kadar su taşırırlar.

Kayık su üzerinde yüzdüğüne göre, içine atılan paranın ağırlığı kadar su taşırır. Hacmi kadar su taşırmasının bir mantığı yoktur. Çünkü suyla bile temas etmiyor..

Parayı havuza atarsak ve batacağını düşünürsek hacmi kadar su taşırır. Mantıken düşündüğümüzde "a" şıkkı gibi geliyor. Ama paranın yoğunluk, hacim ve kütlesininden ikisi verilmediği sürece tam bir sonuç elde edilemez...

Kesinlikle daha iyi açıklanamazdı :)
Bu soru milleti iyi düşündürmüş. Bu belkide yine eğitim sistemimizden kaynaklanıyor. Daha dün öğrenip, sınavda verdiğimiz bilgileri, o sınavda bırakıyoru. Zira öğrenmiyor, ezberliyoruz. Öğrenmemize, eğitim sistemi yeterli gelemiyor ve aklımızdaki benzer bilgiler karışmaya başlıyor.

Doğru cevap Enx; tebrikler...Özellikle ilk 2 paragraf müfredata girmeli ;)

Enes abinin dediği gibi suya atılırsa kütlesi kadar, kayığa atılırsa hacmi kadar artar suyun seviyesi. Paranız özkütlesi 1'den büyük olduğu için; kütlesinin, hacmine oranı 1'den fazladır. Dolayısıyla eğer parayı kayığın içine atarsak daha çok sıvı seviyesi yükselir. Eğer parayı suya atarsak paranın hacmi kadar, kayığa atarsak kayığın hacmi kadar sıvı seviyesi değişir.

Bu olayı fizikteki klasik bir soru tipiyle düşünürsek; sıvı dolu bir leğene konulmuş bir kabın içinde demir bilyeler vardır, demir bilyeler kaptan leğene konulursa sıvı seviyesi nasıl değişir? Burda da aynı şey var. Demir bilyeler kabın tamamını suya sürüklerken, kabın hacmi daha büyük olduğu için sıvı seviyesi daha çok yükselir, leğene atılırlarsa sadece hacmleri kadar su seviyesini değiştirebilir. Bu yüzden eğer demir bilyeler leğene atılırsa sıvı seviyesi azalır.

Neyse lafı uzatmayayayım, metal para kayığa atıldığında sıvı seviyesi daha çok yükselir.Bu açıklama da iyi. Aklınızla bin yaşayın :)