Orijinalini görmek için tıklayınız : ASP mi daha zor PHP mi ?
Doktorno
09-04-2007, 22:10:57
Selam arakadaşlar ben burada bir konu açmak fikir ve bilgi edinmek istiyorum _ bir programlama dili ögrenmek için neler gerekli ?Yada nereden başlamalı ?
Programlama dilleri hakkında hiç bir bilgisi olmayan bir kişi bu işe nereden başlamalı ?
Şimdiden teşekkürler _ :confused:
cmSeo
09-04-2007, 22:17:47
html>>>php bir scritp kullan>> php kitabı al sonra gerisi gelir
gKAANs
09-04-2007, 22:57:35
php bilmen için html bilmen lazım..
html'yi iyice öğrenesin ki php kod yazabilesin.
önce basit bir html ve php kitabı al derim. internetten değişik derslere bak. kendin birşeyler çabala denemeler yap. sonra kendini geliştirince üst düzey bir kitap al.
Belki sonra senin kitabını okuruz..
HaritSu
10-04-2007, 00:07:22
Sorduğun soruyla başlığın alakasını göremiyorum? Ama önce başlığına cevap vereyim...
ASP ve PHP betik olarak birbirine benzeyen dillerdir. Bu yüzden hangisi zordur yada kolaydır mantığı işlemez. Ama kullandığın işletim sistemine göre bu sana külfetli gelebilir.
ASP öğrenmen için Windows 2003 hakkında da bilgin olması gerekir. Aksi takdirde Global.ASA, Bileşen, Database gibi alanlarda kısıtlı kalırsın. ASP normalde Windows ürünü olduğu için ücretli bir dildir. Çalışması da, çalıştırılmasıda ayrı bir külfettir. Sen ne kadar ASP ile yazdığın scriptte açık bırakmamaya özen gösterirsen göster yine bir yerlerden açık yersin :) ... Neden diye sorarsan Win 2003 sunuculara sızmak kolaydır.
Zaten ASP nin ömrü bitti desek yeridir. :) Zaman ASP.NET devridir. Web 2.0, Ajax desem yeter galiba...
PHP'ye gelince...
Dünyadaki ilk ücretsiz Web programlama dilidir. Herşeyiyle ücretsiz ( özgür yazılım) bir dildir. Veritabanı olarak kullandığımız mySQL, postgreSQL bile ücretsizdir. Bunu kontrol eden phpmyadmin de öyle :) ... PHP'de de Ruby On Rails, Ajax patladı gidiyor bakalım :) ...
Anlayacağın hangisinden başlarsan başla kazanan sen olursun. Ama daima kendini geliştirrrrr!!!! Yoksa 1999 larda yapılan basit scriptlerden ileri gidemezzzsinnnn!!!
Kitap olarak Pusula Yayınevinin kitaplarını tavsiye ederim :) ...
M.Enes AYDÜZ
10-04-2007, 08:15:34
Anlayacağın hangisinden başlarsan başla kazanan sen olursun. Ama daima kendini geliştirrrrr!!!! Yoksa 1999 larda yapılan basit scriptlerden ileri gidemezzzsinnnn!!
php'nin ucundan tut başla. Emin ol pişman olmazsın...
Kitap olarak Pusula Yayınevinin kitaplarını tavsiye ederim
Bende bu yayın evinin kitaplarını tavsiye ederim...
Kitap olarak Pusula Yayınevinin kitaplarını tavsiye ederim
Aynen :)
Bence php ile başla..En büyük sistemler php + mysql ile yapılıyor.İleride çok işine yarayacaktır.
HaritSu
10-04-2007, 12:42:53
Bence php ile başla..En büyük sistemler php + mysql ile yapılıyor.İleride çok işine yarayacaktır.
En büyük sistemler deme yahuuu... :blush: Çok güzel ASP.NET sistemler var :D ...
En büyük sistemler deme yahuuu... :blush: Çok güzel ASP.NET sistemler var :D ...
Güzellik açısından degilde kullanış açısından demek istedim :blush: Bak mesela tüm forum sistemleri (webwizforum haric) ve çogu portal sistemleri php :)
HaritSu
10-04-2007, 12:50:32
Güzellik açısından degilde kullanış açısından demek istedim :blush: Bak mesela tüm forum sistemleri (webwizforum haric) ve çogu portal sistemleri php :)
Çünkü php tamamen ücretsiz :) ... Eeee ücretsiz olunca herşey çıkıyor ;) ...
Ama bak bakayım ASP.NET te Live.Com bence harika bir üründür :) yada şu Live Spaces filan :)
Tahsin ALTAY
10-04-2007, 13:04:00
Php mi Asp mi kosuna kaymış olay biraz. Arkadaşlar ASP tabanlı sistemler Şirket içi çözümler için idealdir. Pratik kodlaması ve şirketlerin çoğunun Windows tabanlı sistemler kullandığını düşünürsek bu onlar için daha pratiktir. Maliyeti dezavantajı olsada şirket içi kullanımlarda özellikle kodlamadaki pratikliği onu cazip kılıyor.
Php ise kodlaması asp ye göre az daha karmaşıktır. karmaşık kelimesi sizi korkutmasın sadece asp ye göre karmaşıktır. Bu dili öğrenmeye çalışınca onunda kolay olduğunu göreceksiniz. Php nin avantajları nedir? Php C tabanlı bir dildir. sunucu bu kod sistemiyle yazılan işlemleri direk makine diline çevirir ve yorumlar. Asp ise Vbasic tabanlı bir dildir Visual Basic de C üzerine oturtulmuştur. bu noktada Asp bir kademe daha fazla işlem etmek durumunda kalıyor. Linux platformlarının avantajı windows gibi arada ilave bir dil yapısı daha barındırmamasıdır. bunun içinde işlemler daha kısa sürede olmaktadır. Tabi bu kısa süreler saniyelerin altında olduğu için ufak sitelerde hissedilmez fakat siteniz onbinleri yüzbinleri bulduğunda bu milisaniyelerin dahi kıymetli olduğunu anlayacaksınız. Birde windows yapısının hata vermeyi alışkanlık haline getirdiğini ve linux yapısında hataların çok az olduğunu da göz önüne alabilriz sanırım.
Onun içindir ki php sistemi daha büyük sistemlerin yapımında kullanılır. Amaç ileride doğabilecek olan yapı hatalarını azaltmak ve işlem hızını arttırmaktır. Ve yine onun içindir ki Şirket içi çözümlerde pratik olduğu için asp tabanlı sistemler tercih edilir..
Birde arkadaşımızın sorusuna yanıt vereyim. Php mi Kolay Asp mi? Öğrenme azmi olan kimseler için zor diye birşey yoktur. Önemli olan sizin ileriye dönük planlarınızda hangi sistemin sizin için daha çok uygun olduğudur. Onun için ikisi arasında tercihi sizin gelecekte olmak istediğiniz konumu göze alarak yapın. Şirketler için özel çözüm mü üreteceksiniz ? Yoksa Dünya Pazarında mı Olacağım?
böcek
10-04-2007, 17:27:24
Algoritma yönteminiz zayıf kalırsa iki dilde bir işe yaramaz.
Önce mantık ve algoritma...
2yNeT
10-04-2007, 18:16:29
valla zaten bilenler cevap vermiş ama ben gene de fikrimi sölicem [kıskandım yaw] mesela ben yazın html > css > php die çalışcam zaten kaç aydır hazır sistemler üzerine çalışıom sıkıldım ...
cmSeo
10-04-2007, 23:16:20
"böcek" inde deiği gibi en önemlisi algoritmalar ve mantık iş öğrenmekle bitmez üretmekle ancak...
eNerGy
23-05-2007, 11:23:53
çoğu sistemler php ama dikkat ederseniz çoğu mühendislerin veya çoğu büyük ölçekli firmaların kullandığı teknoloji .NET teknolojisi :) ben fazla görmedim çok büyük ölçekli firmaların Açık kaynak dilleri kullandığını uzun zamandalardan beri bu işin içinde olan eski firmalar ve çalışanları mühendisleri hep .NET teknolojilerini kullanıyorlar. tabiki açık kaynakta kullanan da vardır ama azdır herhalde. :)
Pentacle
23-05-2007, 13:56:20
@energy
kurumsal cozumlerde neredeyse .net kadar tercih edilen java acık kaynaklı degil mi?
HaritSu
23-05-2007, 14:40:36
@energy
kurumsal cozumlerde neredeyse .net kadar tercih edilen java acık kaynaklı degil mi?
+1 Supersin Pentacle
Java Servlet, .JSP zaten açık kaynak değil mi :) ?
böcek
23-05-2007, 16:17:42
Evet aslında doğru. ÜStelik eskiden beri kullananların .net i kullanmalarını yadırgamamak gerek.
Oturmuş sistemlerde radikal değişiklikler çok kasar.
eNerGy
23-05-2007, 18:00:22
javayı unuttum ben :)ama bir çok kurumsal alanda .NET kullanılıyor. Örneğin Bilişim Eğitim Merkezleri ve yazılımuzmanı yazgelistir gibi sitelere bakarsak neredeyse hepsi .NET kullanmaktadırlar..
chacho
27-05-2007, 16:00:41
asp eskiden çok revaştaydı artık asp devri kapandı ki buralardayız değilmi :)
$irine
27-05-2007, 16:06:36
asp eskiden çok revaştaydı artık asp devri kapandı ki buralardayız değilmi :)
chacho asp devri kolay kolay kapanmaz git bak türkiyenin en büyük kurumsal sitelerine hepsi de asp dir :) kurumsal çalışmalarda malesef hala daha asp tercih ediliyor. asp olmazsa flash ile yapılmış animasyonlu siteler kullanılıyor :)
vBulletin v3.8.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.