PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'de Joomla Markası

Akar
07-03-2009, 22:18:18
Aşağıdaki metin joomla.org Türkçe Forumları üzerinde OSM yetkilisi mcsmom (http://forum.joomla.org/memberlist.php?mode=viewprofile&u=466&sid=e42c99f12805ce2cce7994f5753b113b) tarafından Turkish Trademark Situation (http://forum.joomla.org/viewtopic.php?f=51&t=379271&p=1613466#p1613466) başlığı ile yayınlandı ve Türkçe çevirisi Pentacle'a yaptırıldı. İngilizce/Türkçe metnin orjinali için Joomla! • View topic - Turkish Trademark Situation (http://forum.joomla.org/viewtopic.php?f=51&t=379271&p=1613466#p1613466) adresine bakabilirsiniz.

Joomla kullanıcılarının durum hakkında bilgilendirilmesi amacıyla metni burada da yayınlamayı uygun gördük. Konu daha evvel forumlarımızda tartışmaya açılmış ve bazı kişiler tarafından amacı dışına çıkartıldığından kilitlenmişti.Birçok insanın Türkiye'de Joomla! markasının akıbetini merak ettiğinin bilincindeyim. Bu sebeple şu anda durum hakkında elimde olan tüm bilgileri özetlemek istedim.

Şu anda Türkiye Patent Enstitüsü'nde (Türk Patent Enstitüsü - Çevrimiçi İşlemler (http://online.tpe.gov.tr)) 14835 ve 18651 numaralarıyla Joomla! markasına dair iki başvuru bulunmakta. Open Source Matters olarak başvuru tarihinden beri bunları izlemekteyiz. Türkiye'de hukuki temsilcimiz de bulunmaktadır. Şu anki iki başvuru da onaylanmadı. Başvurulardan birinde Open Source Matters kuruluşunun itiraz hakkının olduğu seviyeye gelindiğinde itirazımızı gerçekleştirdik.

Türkiye'deki Joomla! topluluğuna belirtmek isterim ki Open Source Matters, Joomla! markasını tüm dünyada projemizin kullanımı için korumaktadır ve bu uğurda markamızın zarar görmemesi için gereken tüm tedbirler alınacaktır. Dolayısıyla eğer gerekirse isim ve logomuzun 3. kişilerce kullanılmasını engellemek için gereken tüm hukuki işlemleri göze alacağız. Tabi ki arzumuz bu seviyeye gelmeden olayların çözülmesidir ancak projemizi korumak için her şeyi de göze alacağız.

Bize bu hususta yardım etmenizin yollarına gelirsek Joomla! isminin geçmişte Türkiye'deki kullanımları çok yardımcı olacaktır. Joomla! hizmetleri satan veya Joomla! siteleri oluşturan ticari kurumlar, Türkiye'de Joomla! konulu gerçekleşmiş toplantılar veya kitap, dergi gibi her türlü basılı materyal özellikle yardımcı olacaktır. Aynı zamanda Joomla!'yı projenin ilk yıllarında kullanan insanlardan bu kullanımı beyan eden yazılara ihtiyacımız olabilir. Eğer bu tarz bir belgeye erişiminiz varsa veya yazmayı düşünürseniz lütfen forum üzerinden özel mesaj yoluyla benle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

Bu konuda yeni bir bilgi olduğunda tekrar güncelleme yayınlayacağım.

Joomla!'ya katkılarınız için hepinize teşekkürler.

memoc@n
07-03-2009, 22:31:01
Şimdi abi o zaman arkadaşa mı gönderecez bunları yoksa tek elde toplayıp bir kerede mi verecez mesela
1- Joomla Kitabı (pusula)
2 - 6 ay boyunca joomla konusunda Byte dergisinde yazdığım yazılar
3 - Byte Plus özel joomla 1.5 sayısı
4 - Byte özel joomla bileşen tema cd-romu
5 - Joomla Rehberi (girer mi bu konuya)
6 - Düzenlenen seminerlerimizden görüntüler ve toplantılar bunlar gibi materyaller
Sanırım bunların hepsi bu istenen yardımcı materyallere uygun nasıl ulaştırılacak konusuna da bir açıklık getirelim inşallah. Ayrıca joomla adı geçen destek siteleri vb...

logorizma
07-03-2009, 23:43:24
Peki ben bir şey sorcam size üstadlar, konuyla alakalı sanırım.Mesela ben promosyon işleri ile uğraşıyorum az çok bilen biliyor.Bir site yapsam ve bu sitede joomla baskılı kalem, çakmak, anahtarlık vesaire malzemeler satsam nasıl olur...! yani bu yasal olurmu ?

http://www.akdenizticaret.com/components/com_datsogallery/img_pictures/127334812-69.jpg

Akar
07-03-2009, 23:53:36
Şimdi abi o zaman arkadaşa mı gönderecez bunları yoksa tek elde toplayıp bir kerede mi verecez mesela
1- Joomla Kitabı (pusula)
2 - 6 ay boyunca joomla konusunda Byte dergisinde yazdığım yazılar
3 - Byte Plus özel joomla 1.5 sayısı
4 - Byte özel joomla bileşen tema cd-romu
5 - Joomla Rehberi (girer mi bu konuya)
6 - Düzenlenen seminerlerimizden görüntüler ve toplantılar bunlar gibi materyaller
Sanırım bunların hepsi bu istenen yardımcı materyallere uygun nasıl ulaştırılacak konusuna da bir açıklık getirelim inşallah. Ayrıca joomla adı geçen destek siteleri vb...Evet bunlar ve daha fazlası da var. OSM bu konuda çok hassas ve konuyla ilgili özellikle bize çok güveniyorlar. Zira bizden bu konuda geçerli olacak kaynak beklentileri yüksek. Biz de Joomla markasının Türkiye'de OSM'de tanımlı şekilde kullanılabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Yani kimsenin ticaretine lafımız yok. Joomla bilen bundan para kazanabilir. Ancak Joomla isminin doğrudan marka ve ürün olarak kullanımı bazı şartlara bağlı. Bu şartları zamanında oluşturan Joomla, tüm dünyada bunun için girişimlerde bulunuyor. Marka tescilleri tüm dünyada 4 bölge (öyle biliyorum) halinde tamamlanıyor. Joomla bunlardan hangilerini tamamlamış bilmiyorum ama açık kaynağı sadece ticari çıkar amacıyla sömürecek zihniyeti hesaba katmadıkları kesin. Böyle bir zihniyet Türkiye'de bir yerde var. Başka yerde de olabilir tabii. Ancak şu an bu marka ismini olduğu gibi kullanan bir yer var. Bu da hukuki sürecin başlamasına sebep oldu. Joomla isminin açık kaynak felsefesine ve elbette Joomla'ya hizmet edecek şekilde kullanılmasına lafımız yok, olamaz da. Ancak doğrudan ticari çıkar için kullanıllmasına karşıyız. Dün de böyleydik değişen bir şey yok. Ben Joomla'dan para kazanmıyor muyum ? Çok da güzel kazanıyorum elhamdülillah. Ancak bırakın Joomla kelimesini CMSTÜRK'ü bile buna doğrudan alet etmiyorum. Herkesin ticaret yapma hürriyeti var...buna laf yok. Biri çıkıp JoomlaGünlerini ticari kaygıyla yapmaya kalkmıştı...ona da karşı çıkmadık mı ? Bu duruşun kimseyle değil, belli bir felsefe ile alakası var ve bu felsefeyi taşımayanların bunu n anlaması zor olabilir.

Peki ben bir şey sorcam size üstadlar, konuyla alakalı sanırım.Mesela ben promosyon işleri ile uğraşıyorum az çok bilen biliyor.Bir site yapsam ve bu sitede joomla baskılı kalem, çakmak, anahtarlık vesaire malzemeler satsam nasıl olur...! yani bu yasal olurmu ?Şu anda Türkiye'yi kapsayan bölgede Joomla marka tescili yok. Ancak yasal sürecin müsade ettiği kadar kısa sürede Joomla kelimesi sahibine teslim edilecek.

logorizma
08-03-2009, 00:01:01
Yasal olmadığını anladım cevabınızdan, bende öyle tahmin ediyordum.Çünki dünya üzerinde joomla t-shirt'lerini kendilerinden başka kimse satmıyor yanlış bilmiyorsam.

intra
08-03-2009, 01:05:47
Uluslararası bir marka olarak gördüğüm Joomla ismini birilerinin yerel bazda isim hakkını almak istemelerini yakıştıramadım. Uluslararası antlaşmalar ile 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameden haberleri olsaydı böyle bir cahillik yapamazlardı sanırım.

zozan
09-03-2009, 15:29:28
Açıklamalar ve yürüttüğünüz elçilik için teşekkürler.

ruya
09-03-2009, 15:40:32
yazık...

Kendilerine yazık...

dünyaya mal olmuş binlerce insanın gelir elde ettiği ve bunun karşılığında ellerinden geldiğince geliştirmek için destek vermek için gecelerini gündüzlerini adadığı ailesiyle geçirmesi gereken zamanı , Afedersiniz yatakta olması gerekn zamanı Sosyal hayatının bir kısmını bu projeye adayan binlerce insanın emeğine yazık...

ShamyL
09-03-2009, 15:56:43
eden kendine eder abi salıver gitsin.. Joomla bırakmaz kimseye papuç :) Hukuk devleti bura dingonun ahırı değil :)

gilgin
09-03-2009, 15:59:50
Memocan, sen arkadaşa joomladersleri.com'un adresini ver, yeter onlara, bir de özgeçmiş yollayıver, anlarlar senin kim olduğunu :)

Cagri
09-03-2009, 17:19:41
İyi anladık joomla hoş güzel ama bu tavır ne ki ?
Kimse markayı tescillemek yada başka faaliyetlerde bulunmak istemiyor.
Kullanıcının isteği sadece daha yeni eklenti mod sürümleri elde etmek ve sitelerini daha aktif dizaynlı bir hale getirmek .

Bu joomla ile olur olmaz bilinmez ama bu sert tavır kanımca pek hoş değil gibime geliyor.
Bu forumda yıllardır birlikte olan ve birşeyler kovalayan insanlar var.
O zaman markan için temsilci seçiceksin türkiye büronu açıcaksın arkadaşım bu iş bu kadar basit.

Ercan
Akar
Tahsin
Memocan
ve daha kimler kimler ne işler koşturdular.
Bu adamların hakkını verin. Hainliğin manası yok.

memoc@n
09-03-2009, 17:54:46
Çağrı yanlış anlamamak adına soruyorum bu adamların hakkını verin derken kasıt nedir sana zahmet, iki türlü anlam ifade edebilecek tarzda anlaşılıyor.

zozan
09-03-2009, 17:57:56
Sanırım yanlış anlaşılma var :)

memoc@n
09-03-2009, 18:08:04
İşte ben de iyi anlamak için soruyorum abicim, en sevmediğim şey anladığını zannedip konuşmak o sebeple soruyorum ki net anlayayım ve benim gibi olası yanlış anlama ihtimali olan arkadaşlarımıza yardımcı olabilmek

Cagri
09-03-2009, 18:10:17
Hakkını verin derken memo abicim bu iş yapılanacaksa sizin hakkınız bu markasıda tescilide. Bu konu yani. yoksa başka bişe yok :)

Anladım da anlatamadım.

Anlık ileti konuşması sırasında hiçbir zaman parolanızı veya kredi kartı numaranızı vermeyin.

...-{Çağrı}- i play, u replay >>:
yani aytuğ abinin demecine zıt bi anlam çıkıyo,buda senin o tarafı savuncuğun anlamına geliyo...
...-{Çağrı}- i play, u replay >>:
o bakımdan şey ettim
Cagri PACIN \\Dolunay gökte parlıyor, oğul. Ata Kurt’un dünyaları titreten son uluması içimizi ürpertiyor.:
ben anladım da
Cagri PACIN \\Dolunay gökte parlıyor, oğul. Ata Kurt’un dünyaları titreten son uluması içimizi ürpertiyor.:
anlatamadım.

memoc@n
09-03-2009, 18:18:54
Ya çağrı, bir şeye hakkımız olmadığı için (zaten yaptığımız özel işler olsun ve bize kattıkları olsun joomlanın bizim üzerimizde hakkı var) olayı yanlışta anlayabilme ihtimali var. Yoksa bizim hakkımız olan neyse gerek yardımcı olduğumuz arkadaşların teveccühü, gerek kendimize yaptığımız işler, gerekse de başkasına yapıp joomla üzerinden para kazanmış olan bizler joomlaya borçluyuz zaten bu sebeple gece gündüz yıllardır insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kimisi destekle, kimisi temalarla, kimisi eklentilerle.

Yoksa böyle bir şeye bizim de kafamız çalışır, türkiyede google arama sonuçlarında ben üste geleyim de bu joomla adına bir marka alayım da com.tr alan alayım bu adla da ticaretime bakayım diye. Yani bu zeka bile istemez zaten.

O sebeple hak lafını asla üzerimizde (kendi adıma) görmediğimizden bir garip oldum :) Yoksa o saydığın isimlerin joomla adına pek bir şeye hakkı olamaz olsa olsa kullanıcıların üzerinde bir hakkımız olabilir malum senelerdir kimler neler öğrediyse ve bu öğretilenler türkiye de hep bir ilk olmuşsa... Hakkımız ancak bizlerin emeklerinden faydalanmış olan joomlacılardır ki bu hakkıda daha önce belirttiğim gibi teveccühleriyle zaten gösteriyorlar, hiç beklenmese de.

Neyse söylediklerin bir hissimizi daha koymaya yardımcı oldu teşekkürler çağrı :)

Cagri
09-03-2009, 18:32:46
Abicim benim demek istediğim Cmsturk.net in şu an itibari ile
Konular: 22.974, İletiler: 151.267, Üyeler: 33.306 gibi bir istatiği varsa.

Bu 33 bin üyenin minimum 23 bini joomla member olsa bişeyler öğrense joomlayı tanısa
Joomla ueropanın milyarlarca dolar verip yapamayacağı bir reklamdır bu.
Kendine göre haklı düşünüyorsun da ben seni senden fazla düşünüyorum :)

Memo abimm öperimmm =)

ersen
24-03-2009, 12:55:12
Net bir açıklama olmamış en iyisi ileride yapılacak açıklamaları beklemek. Zaten süreçte devam ediyormuş..